söndag 29 november 2009

Biskvier.

Fick ett plötsligt infall, varför inte göra biskvier? Älsklingen hjälpte mig och han tyckte att det var riktigt kul. Allt gick bra förutom när den sista stylingen skulle göras. Gjorde en strut av bakplåtspapper och klickade i den vita chokladen med citronsmak. Dock var hålet för stort och chokladen för klumpig så allt kom på en gång i princip. A tyckte att detta var "jätte synd" för nu kan vi ju inte bjuda på just den biskvin. Tror att den biskvin kommer att försvinna ganska fort i morgon.


Vi hade lite smält choklad kvar så jag tärnade upp nougaten och doppade den i chokladen för att sedan rulla den i cocos.


Just nu avnjuts en kopp te, givetvis Green Chai. Vill man hålla sockerintaget lågt fram till jul är detta är väldigt bra alternativ i stället för glögg. Måste dock erkänna att jag längtar till julafton då jag får smaka på allt mitt julgodis. Har inte ätit godis sen 17/8. Är mäktigt stolt! //Erika

1:a advent.

NU! Är jag nästan klar med allt städande och pyntande. Har lite kvar på ovanvåningen men det får vänta tills i morgon. Som utlovat kommer här lite bilder.





























Det är lite synd att det inte blir så bra kvalitet när man laddar upp bilderna, men det får gå ändå. Nu ska jag ta ett varmt bad och bara ta det lugnt. Trevlig 1:a advent! //Erika

lördag 28 november 2009

Natt på museet 2

Hej alla glada! Idag har jag haft fullt upp hela dagen. Började med att pynta hemmet och sätta upp julgardinerna. Är dock inte klar än så bilder kommer nog i morgon. Sen har jag och älsklingen tränat i vårat hemmagym. För mig blev det axlar och mage. Så jag tror (och hoppas) träningsvärk i morgon.




Ikväll har vi sett på Natt på museet 2. Den var faktiskt riktigt bra, över förväntan. Tyckte att ettan var bra så trodde att tvåan skulle vara lite larvig men man fick sig många skratt. Se den!



Det hinns nog med en film till i kväll, men vilken vet jag inte än. Hoppas att ni har en lika trevlig helg som jag. //Erika

fredag 27 november 2009

Hemkommen!

Helg! Har kommit hem till vårat kära radhus igen. Har hunnit besöka hela 10 stycken olika ställen i veckan och gjort arbetsmiljö undersökning på alla dessa. Kan lugnt säga att hjärnan är lite trött. Men nu kan jag äntligen ta det lite lugnt. Vi (eller min sambo) håller på att laga mat. Det blir PG, potatisgratäng, och fläskfilé. Känner mig lite bortskämd, fast på ett bra sätt.
Ikväll blir det att bara ta det lugnt och kanske se på någon film. I morgon blir det städning så att man sedan kan pynta och göra det fint inför advent och jul. //Erika

tisdag 24 november 2009

Jobba, jobba, jobba!

Full rulle är väl hur man skulle kunna beskriva denna dag. Först var jag med på 3 ställen i Norrköping och gjorde en bedömning av arbetsmiljön. Väl hemma igen var det bara att sätta sig och börja sammanställa. När det efter ett tag började kännas lite tungt i huvudet blev det ett magträningspass med mor. Inte helt lätt när man har två små hundar som kommer och vill leka hela tiden.


Efter träningspasset var man tillbaka vid datan igen för att fortsätta med sammanställningen. När klockan hade gått omedvetande fort och redan hunnit bli 18.35 var det dags för en promenad. Underbart att promenare i Mantorp tycker jag. Mycket roligare än hemma i Norrköping.


När jag kom hem för en andra gång var det dags att hoppa in i duschen, äta och sedan sammanställa det sista. Blev äntligen nyss klar! Yej för mig. Fick lite hjälp av Lennart på slutet. Eller hjälp och hjälp, han var i alla fall i närheten.


Nu ska jag bara ta det lugnt. Längtar så in i vassen tills helgen då man får börja göra lite fint hemma inför advent. Lovar att bilder kommer att komma på detta. Sov så gott allihopa! //Erika

måndag 23 november 2009

Rysliga filmer.

Är du som jag som tycker om thrillers, rysare och skräckfilmer kommer du att gilla detta inlägg! Tänkte tipsa om lite bra filmer som kan vara spännande att se på i höstmörkret.


1. The Haunting in Connecticut


2. Från andra sidan


3. Wicker Man


4. Frontiers (för dig som gillar blod)


5. Storm of the century


6. One missed call (finns även en tvåa och trea)
Trevlig filmkväll! //Erika

söndag 22 november 2009

Ännu mera pyssel.

Pysselfingrarna har varit framme idag igen. Har gjort en krans till oss som ska hänga på dörren och sen ett hjärta som eventuellt ska ges bort. Annars händer inte så mycket. Sambon spelar x-box samtidigt som disk- och tvättmaskinen går för fulla muggar. Blir att ta det lugnt resten av dagen. I morgon blir det att åka ner till Mantorp igen för att göra LIA-arbete. Stannar nog där tills på fredag så kommer nog få ganska mycket gjort.

Fick ju för ett litet tag sen en Amaryllis av mor. När jag kom hem i fredags fick jag se att den har slagit ut sina vackra blommor. Gissa om jag blev glad! Kommer verkligen i lagom tid då första advent är redan nästa helg. Då åker även julgardinerna och lite annat dyligt upp. Längtar! //Erika

lördag 21 november 2009

Älgstek, mums!

Är hemma igen efter en middag på stan. Vi firade lite i efterhand att vi har varit tillsammans i två år. Vart vi åt vet jag ej, verkar aldrig lära mig namnet. Till förrätt åt jag i alla fall vitlöksbröd med tzatsiki och till huvudrätt älgstek med kantarellsås och kokt potatis. Så himla gott och mört! Det blev även två öl till maten så någon efterrätt fick ej plats i magen. Vill tacka min underbara fästman för en god och mysig middag, tack älskling! Nu har jag tänt ljusen som står vid Hyacint-svansarna. Det blev riktigt mysigt. Du måste verkligen prova på detta pyssel. Jag garanterar att du blir nöjd!



//Erika

Hyacint-svansar.

Nu är det jul igen, nu är det jul igen.. Nä, kanske inte riktigt än. Men varför inte börja med lite pyssel inför advent? Idag har jag gjort 2 stycken Hyacint-svansar. Lärde mig det när jag gick floristutbildningen. Det du behöver är:

* Hyacinter
* mossa (plattmossa är lättast)
* avbitartång
* grov ståltråd
* smal dekorationstråd
* dekorationsmaterial

1. Börja med att ta ut Hyacinten ut plasthållaren. Ta bort så mycket jord du kan och försök att ta av så lite rötter som möjligt. Går en del av gör det inget.



2. Ta den grova tråden och bestäm hur lång du vill ha din Hyacint-svans. Har du en ganska tunn tråd kan du ta två trådar och tvinna ihop dom. Sätt sedan ca 5 stycken i Hyacintens lök, ganska långt upp på löken. När du har satt i alla böjer du ner dom så att det blir som en strut.

3. Fäst dekorationstråden i löken och börja sedan bygga på med mossa samtidigt som du snurrar fast den med dekorationstråden. Snurra gärna lite extra.

4. När detta är klart böjer du till den form du vill ha. Ställ sedan på ett fat eller något liknande och dekorera. Sätt fast dekorationerna med ståltråd som du sedan gömmer i mossan. Vattna på mossan då och då med hjälp av en vattenspruta. Klart!


Den första fick bli lite längre.

Den andra ställde jag på ett fat och hällde på lite guldgrus.

Är det något du inte förstår är det bara att säga till. Var inte rädd för att använda fantasin. Lycka till! //Erika

torsdag 19 november 2009

Arbetsmiljö undersökning.

Nu känns det som att LIA-arbetet har kommit igång. Idag var jag med på två stycken arbetsställen och gjorde en utvärdering/undersökning av arbetsmiljön. Då det inte finns några protokoll som passar så bra in på service och recondtekniker fick jag skapa ett eget. Var lite fundersam på hur det skulle bli att utföra i verkligheten men måste säga att jag blev positivt överraskad. Fick nog med det som är mest väsentligt. Kändes också lite konstigt att åka med och utföra helt andra arbetsuppgifter än man brukar, då jag själv har jobbat med detta yrke tidigare.



Resten av dagen ska ägnas åt att sammanställa undersökningen, göra träningsprogram, eventuellt sy och en liten kvällspromenad. Känner mig äntligen nästan helt frisk så ska bli skönt att röra lite på sig! //Erika

tisdag 17 november 2009

2-års dag!

Hej hopp! Nu har jag gjort klart de andra kransarna (och ett hjärta). Så här blev det.



Blev inte helt nöjd med den röda så jag gjorde om den lite.

Annars känner jag mig lite seg och inte alls så kreativ. Ska strax ta tag i LIA-arbete för att sedan städa iordning lite. Jag och sambon har varit tillsammans i 2 år idag så det blir att äta lite "fin" middag. Egengjorda köttbullar och mos med gräddsås, lingon och grönsaker. Även om det inte är exklusiv mat så måste du väl ändå erkänna att det låter gott? Nu är det bäst att sätta lite fart. //ErikaFet

måndag 16 november 2009

Dörrkrans.

Idag har min kära mor varit här. Vi har bland annat haft en träningsgenomgång med övningar för mage och axlar. Julgardinerna har även blivit sydda så nu är det bara att vänta tills första advent! Har också börjat tillverkningen av dörrkransar. Blev dock bara klar med en idag så ska göra de andra i morgon. Här är en liten bild. Fin?

//Erika

söndag 15 november 2009

Receptet på glögg- och pepparkaksbollarna.

Fick veta att det ej gick att gå in på http://www.ogon.nu/ så jag lägger upp receptet här i stället.

Detta behövs:


* 200 g pepparkakor

* 50 g smör

* 30 g mandelmassa

* 2 msk glögg

* 2 msk kakao

* 100 g ljus blockchoklad


1. Börja med att smula sönder pepparkakorna (i en mixer går fortast) och blanda sedan med smöret, mandelmassan och glöggen till en slät massa.

2. Rulla bollar av degen och ställ kallt.

3. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron.

4. Ta fram ett fat och häll upp krossade pepparkakor och kakao. Blanda noga.

5. Rulla/doppa sedan bollarna i den smälta chokladen och sedan på fatet med pepparkakssmulor och kakao. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna. Går alldeles utmärkt att förvara i frysen och ta fram när man är sugen.


Jag ska poängtera att jag glömde visst att ha i smör i själva "degen" men de blev goda ändå. Så smör är valfritt! Det kan också hända att du behöver lite mer blockchoklad. Beroende på hur degen känns är det inte säkert att du behöver ställa bollarna kallt. Men är den lite kletig så rekomenderas detta.

Låt det väl smaka! //Erika

fredag 13 november 2009

Glögg-och pepparkaksbollar.

Tänkte bjuda på ett recept till. Igår kväll gjorde jag glögg- och pepparkaksbollar. Har inte smakat de än men har gjort dom förut så kan garantera att de är jättegoda! Sambon håller också med om den saken. Han mumsade på en förut. Känns som att jag göder honom medans jag själv försöker gå ner i vikt.



För att hitta receptet går du in på http://www.ogon.nu/ , därefter trycker du på fliken "Goda recept" och sedan till vänster på fliken "Godis". Såg dock nu att länken inte funkade. Har du problem med att få upp sidan kan du testa att skriva http://www.ogon.nu/templates/page.aspx?id=23&recipeid=274 . Har du problem med att hitta receptet så är det bara att säga till så ska jag lägga upp receptet här! Tog tyvärr ingen egen bild igår så jag har lånat bilden från deras hemsida.

Just nu sitter jag i soffan med spikmattan under mig som köptes i Ullared. Konstig känsla i början men lägger man sig i sängen och tittar på tv så är det faktiskt riktigt skönt. Har hållt på att somna flera gånger! Ha en bra kväll. //Erika

torsdag 12 november 2009

Mina favoritsaker.

Hej hopp! Gick upp vid 04.30 idag. Hade tänkt att gå ut och gå då men efter att ha tittat ut i mörkret började hjärnan spöka om vilka konstiga människor som finns där ute vid denna tid. Så jag åt frukost i stället och sitter nu och myser med en filt i soffan framför tv:n! Ska ut och gå närmare 06.30 för då har det "normala" folket börjat vakna till liv.

Trivs oerhört bra i vårat radhus. Här kommer lite bilder på saker i hemmet som jag tycker extra mycket om.

Den första bilden är på en Cyklamen som jag fick av sambon. Han har en liten mindre bra egenskap att ibland i sömnen armbåga mig i ryggen. Men men, det gav mig ju en fin blomma i alla fall.



Våran underbara divansoffa! Går alldeles utmärkt att somna i till något bra tvprogram, det kan både jag och sambon intyga.


Köksplatsen. Det som gör det extra mysigt är min egendesignade belysning. Pinnarna är inköpta på IKEA och nerstoppade i en stor kruka. Sen har jag tagit en vanlig ljusslinga och lindat in mellan grenarna. Till jul kommer den även att prydas med lite julkulor.

På den första bilden ser ni vårat lilla vattenfall. Den andra bilden visar en liten Amaryllis som vi fick av min mor. Hade lite problem med att den lutade då den växer mot solljuset. Pysslare som man är tog jag stålhjärtat och lindade en tråd lite huller om buller på den. Blir nog ännu snyggare om har en längre tråd och lindar ännu mer.
Nu är det dags att ladda upp med lite kaffe inför kommande promenaden. Ha en bra dag!//Erika

onsdag 11 november 2009

Recept på julgodis.

Nu kommer det jag lovade igår! Nämligen mitt julgodis. Vet inte riktigt vad jag ska döpa det till då det är egenuppfunnet. Men jordgubbsdröm kanske? I alla fall, detta behövs:

* torkade jordgubbar, finns i de flesta större matbutiker
* marsipan
* mörk choklad
* ljus choklad
* skål med vatten, att doppa fingrarna i då marsipanen lätt blir kladdig
* plåt med bakplåtspapper



1. Börja med att "klä in" varje jordgubbe i marsipan.



2. Smält den mörka chokladen (går bra att smälta i mikron, det viktiga är att man rör om då och då så att det ej bränns vid). Doppa varje marsipantäckt jordgubbe i chokladen med hjälp av en eller två skedar. Placera sedan på plåten med bakplåtspapper.
3. När detta är klart smälter du den ljusa chokladen för att sedan ringla över lite huller om buller på de chokladtäckta jordgubbarna. Det går utmärkt att använda sig av vanlig blockchoklad.

Färdigt! Jag hade både marsipan och choklad över. Eftersom jag inte ville att det skulle gå till spillo rullade jag marsipankulor som jag doppade i den smälta chokladen. Efter det rullade jag en del i kakao och resten i florsocker. Lycka till!
För övrigt blir det städning för hela slaten idag. Ska trötta ut mig rejält så att jag somnar tidigt ikväll så att jag kan gå upp tidigt i morgon och plugga samt jobba med LIA:n. //Erika

tisdag 10 november 2009

Igår for jag, mamma, mormor och moster A iväg till G-kås i Ullared för att ta en "liten" shoppingtur. Innan lunch var det inte så mycket folk vilket gjorde att man hann handla det mesta. Så efter lunch räckte det med bara en liten korg. Fast den lilla korgen blev allt full den med. Är väldigt nöjd med mina köp. Handlade nog inget onödigt. Antar att man har börjar få in en Ullareds-rutin. Man vet vart det mesta finns och man är inte lika euforisk och ska handla allt man ser. Jag handlade bland annat..

* duschgrejer


* godis (dock ej till mig)


* träningskläder


* kläder till sambon


* filmer


* julsaker som exempelvis julgranskulor och belysning


* tallrikar


* dukar


Laptop skydd, köpte även denna i Ullared.

..och mycket mer. Fick även ett par vinterskor av mamma, tack! Förra vintern gick jag runt i gympaskor. Inte lätt att vara student.

Vinterskorna, dock lite mörkare än på bilden.



Idag har jag börjat på hemtentan i arbetsmiljö, gjort LIA-arbete, städat och gjort julgodis. Jag vet, det är kanske lite tidigt men älskar att pyssla! Dessutom går det bra att frysa in. Ska lägga upp bilder samt recept i morgon. Resten av kvällen ska jag äta majskolv och bara ha det bra. //Erika

fredag 6 november 2009

Musik

Har visst inte skrivit på några dagar. Kan inte skylla på att jag har haft jättemycket att göra. Visserligen har ju LIA:n startat men jag har även tagit igen mig lite efter de sista stressiga veckorna i skolan.

Idag har jag tvättat, planerat LIA, fixat träningsprogram och gjort en cd med bra träningsmusik. Det är otroligt vad lite bra musik kan göra en pigg och glad. Här kommer tips på låtar som verkligen piggar upp! (även när man egentligen inte tycker att vissa är särskilt bra märkte jag)

  1. Kung Fu Fighting (finns hur många som helst som sjunger denna)
  2. Burning - Alcazar
  3. Sång om ingenting - Kobojsarna
  4. Out of touch - Uniting Nations
  5. Start the fire - Alcazar
  6. Dragostea din tei - O-zone

I morgon blir det årets första julmarnad. Wohoo! Den går av stapeln i Vadstena. Slottet är otroligt mysigt att gå i. Har du inte besökt denna marknad någon gång så föreslår jag att du gör det.

Nu blir det en dusch och sedan lite film med Johan Falk, ifall sambon kan hålla sig vaken vill säga. //Erika

måndag 2 november 2009

Första LIA-dagen!

Idag har min kära mor varit här. Vi hade ett LIA-möte där vi har gått igenom saker som vad denna LIA har för mål och förslag på vad man kan genomföra. Gav henne en massage också då det börjar bli lite bråttom med att genomföra alla de 80 massager som ska vara gjorda tills januari. Har ca 25 stycken kvar att göra.

Nya blommor till fönstret som vi fick idag. Tack!



Har några fler delar som ej har kommit än.



Har även fyllt upp det nyinförskaffade skåpet med mitt Disney-porslin. Äntligen! Längtar tills jul då det får tas i bruk för första gången. //Erika